logo

Muži vydělávají o 13 procent více než ženy

19.3.2011

Pokud na stejné pracovní pozici pracuje muž a žena, muž podle průzkumu Platy.cz vydělává o 13 procent více, než žena.

Platy mužů a žen se liší na stejných pozicích i o tisíce korun. Ze sledovaných kritérií má největší vliv věk zaměstnanců, ale rozdíly v platech ovlivňuje délka praxe i vzdělání mužů a žen.

Ve věku od 35 do 44 let vydělává muž více téměř o pětinu

Při sledování platových rozdílů podle věku je viditelný výrazný nárůst rozdílů mezi platy mužů a žen se stoupajícím věkem od chvíle, kdy lidé přicházejí ve svých 18 letech na trh práce.

V nejnižší věkové kategorii od 17 do 24 let je rozdíl v platech 11 procent. Tento rozdíl se v průběhu dalších devíti let zvýší o jedno procento. Rozdíl v platu muže ve věku 35 až 44 let je však oproti ženě v tomto věku až 19 procent.

„Jedním z důvodů, který ovlivňuje rozdíly v platech, je skutečnost, že v tomto věku se do pracovního procesu vracejí často ženy po mateřské či rodičovské dovolené, během níž jejich plat stagnoval," řekl projektový manažer průzkumu Platy.cz Miroslav Dravecký.

Tabulka 1: Rozdíl v platech podle věku


Zdroj: Platy.cz

Podobný trend jako při vývoji platových rozdílů podle věku je vidět i na změnách v platech v závislosti na délce praxe. Na druhou stranu platí, že už při nástupu do práce, respektive po jednom roce praxe, je rozdíl mezi platem muže a ženy 10 procent. Po 5 letech praxe se rozdíl zvýší v průměru na 15 procent.

Tabulka 2: Rozdíl v platech podle délky praxe


Zdroj: Platy.cz

Na některých pozicích je rozdíl v platech několik desítek procent

Nejvýraznější rozdíly v platech podle jednotlivých pozic jsou podle průzkumu Platy.cz na pozicích vedoucí oddělení v bankovnictví, vedoucí provozu v cestovním ruchu, gastro, hotelnictví, na pozici personální manažer v oblasti lidských zdrojů a personalistiky a  také account manager v obchodu. Muži na těchto pozicích vydělávají v průměru o desítky procent více než ženy, což znamená, že rozdíl v platu představuje i tisíce korun.

Vysoké rozdíly jsou způsobeny tím, že se srovnávají platy žen a mužů ve všech regionech a velikostních kategoriích společností.

Tabulka 3: Pozice s největšími platovými rozdíly


Zdroj: Platy.cz

Naopak lépe než muži si ženy vydělávají na pracovních pozicích, jako je například zubní lékař, asistent auditora, marketingový manažer či zdravotnický záchranář. Rozdíly v platech na pozicích, kde jsou ženy lépe placeny než muži, jsou však podstatně menší než v případech, kdy lépe vydělávají muži. Ženy na těchto pozicích si vydělají v průměru jen o 1 až 5 procent více než muži.


Zjistěte, zda vyděláváte férově

Získejte bezplatné osobní srovnání platu.

Srovnejte si plat