logo

5 důvodů, kvůli kterým se vyplatí brigádničit během studia

20.7.2021

cover image

Praktické zkušenosti, přivýdělek, cenná položka do životopisu, smysluplné trávení volného času i pozdější konkurenční výhoda na trhu práce. To jsou výhody, které se pojí s (nejen) letními brigádami. Podívali jsme se na ně hlouběji, čtěte dále.

Jako brigádníci můžete získat relevantní pracovní zkušenosti paralelně s vaším studiem. Léto je na brigádu ideální období, protože nemáte jiné akademické povinnosti a zůstane vám stále dost času i na odpočinek nebo zábavu. Pracovní rutinu spojenou se všemi právy i povinnostmi, které z ní vyplývají, si vyzkoušíte nanečisto a posunete svůj život o krok dále.

5 hlavních benefitů studentských brigád

Co vám brigády přinesou?

  1. Objevíte, co vás baví a poznáte sami sebe o trochu více
    - Vyzkoušíte a zažijete si na vlastní kůži, které práce vám sedí, které aspekty práce vám jdou samy a které ne. 
  2. Zvýšíte svoje sebevědomí
    - Budete mít možnost ukázat a ověřit si vaše schopnosti a dovednosti i čelit různým nepředvídatelným situacím. Popasování se s celým procesem a zvládnutí nové role posilní vaše sebevědomí a pocit vlastní hrdosti. 
  3. Naučíte se nové dovednosti
    - A to nejen ty, které přímo souvisí s výkonem práce, ale i tzv. měkké schopnosti. Naučíte se například komunikovat s lidmi v jiném typu vztahu, než na jaký jste zvyklí: s nadřízeným a kolegy. 
  4. Získáte relevantní zkušenost do životopisu
    - Velmi důležitý bod. Jakoukoliv brigádu si zvolíte, zkušenosti, které na ní získáte, využijete ve vašem dalším kariérním působení. V životopisu studenta nebo čerstvého absolventa jsou jakékoliv pracovní zkušenosti významnou položkou. Ukazují totiž na proaktivitu a schopnost osvojit si pracovní návyky. 
  5. Finančně se osamostatníte
    - Není důležité, jestli půjde o nezávislost částečnou nebo úplnou. Budete mít k dispozici peníze, o kterých budete rozhodovat sami. Festivaly, cestování nebo spoření na další akademický rok? Je to jen na vás.

Brigádničit ve studijním oboru: Ano nebo ne?

Otázka, jestli hledat brigádu v oboru svého studia nebo budoucího profesního zaměření, nemá jednoznačnou odpověď. Pokud potřebujete získat praxi, která doplní teoretické znalosti ze školy, bude o něco lepší volbou brigáda v oboru. Jestliže ale máte praxe ze školy dost nebo se této oblasti vůbec nechcete přes léto věnovat, je to úplně pochopitelné a máte na to právo.

Když se zaměříte na brigády, které s vaším oborem nesouvisí, můžete zároveň nasytit jiné své potřeby, na které během školy nemáte čas. Vystrčíte nos ze svojí bubliny, podíváte se na běžné věci jiným úhlem pohledu a poznáte spoustu nových lidí. Můžete například pomáhat při organizaci sportovních akcí, zkusit si pozici obchodní asistentky v obchodě se šperky nebo dělat baristu ve vaší oblíbené kavárně.

Ve vyhledávání na portálu Profesia najdete brigády nejjednodušeji tak, že v rozšířeném hledání nabídek zaškrtnete v kategorii „druh pracovního poměru" možnost „na dohodu (brigády)". Skladba aktuálních nabídek je pestrá. Najděte si pro sebe tu pravou brigádu.


Kateřina Čumpelová

Zjistěte, zda vyděláváte férově

Získejte bezplatné osobní srovnání platu.

Srovnejte si plat