logo

Finanční gramotnost pro začátečníky: Co nás ve škole nenaučili a měli by?

8.1.2021

cover image

Být finančně gramotný neznamená jen to, že dokážeme výnosně investovat na burze s akciemi nebo pracovat jako hypoteční specialista. Finanční gramotnost je dnes základní znalostí, která nám pomáhá dělat kvalifikované finanční rozhodnutí a připravit se na neočekávané životní události. Jednoduše - nakládat s penězi rozumně. Přečtěte si 1. část našeho seriálu Finanční gramotnost pro začátečníky.

Co je to finanční gramotnost?

Finanční gramotnost se netýká jen bankéřů, matematiků nebo finančních poradců. Tento pojem a především jeho obsah, je součástí života každého z nás. Finanční gramotnost je schopnost jednotlivce efektivně využívat vědomosti a dovednosti na rozumné řízení finančních zdrojů během celého života. Předpokládáme, že pokud dva lidé, kteří tvoří pár, budou finančně gramotní, předají tuto schopnost i svým dětem.


Pokud si nejste jistí v oblasti finanční gramotnosti, otestujte se a ověřte si váš finanční kvocient nebo získejte přehled o vašich znalostech finančních pojmů. Základní otázkou, na kterou finančně gramotní jednotlivci umí odpovědět, je: „Jak peníze vydělat, spravovat a rozmnožovat?"

První krok k finanční gramotnosti?

Máte přehled ve vašich výdajích? Víte, kolik utratíte za týden nebo za měsíc? Pokud jste odpověděli, že přibližně ano, tak vězte, že přehled nemáte. Informací o tom, jak fungují daně a odvody, a také rad, jak pracovat se svými penězi, je mnoho. Každá však začíná stejným krokem. Sledujte vaše příjmy a výdaje. Týdenně, měsíčně, ročně. Nezáleží na tom, zda si je zaznamenáváte v (ne)obyčejném Excelu nebo využíváte šikovnou aplikaci. I díky přesnému sledování se vám podaří dodržet první pravidlo finanční gramotnosti: „Neutrácej více, než si vyděláš".

Tyto 4 vybrané aplikace na sledování příjmů a výdajů jsou jednoduché, přehledné a zdarma:


Tři hromádky peněz

Jestli jste už získali úplný přehled o vašich financích, posuňte se na druhý level. Začněte rozdělovat svoje příjmy na tři hromádky. To, v jakém přesném poměru je rozdělit, vám neporadíme, protože je to velmi subjektivní záležitost. Existuje však jeden univerzální, se kterým můžete začít. Podle Marcely Hrubošové, autorky vzdělávacího konceptu Finance pro radost, je to tento: 


10 % svých příjmů věnujte sobě. Potěšte se oblečením, kupte si lístky do kina nebo si zaplaťte let balónem. Je to odměna za to, že jste celý měsíc pracovali. Do největší položky, tj. 70 %, řadíme úplně všechny výdaje na domácnost, včetně potravin, splátek hypotéky, výdajů na dětské kroužky, ale i rodinnou večeři v restauraci.

Zbylých 20 % považujeme za železnou rezervu. Je to hodnota, o kterou se můžete opřít v případě životní tragédie. Tou může být ztráta partnera nebo požár, který zničí váš domov, ale například i ztráta zaměstnání nebo porouchaná pračka. Pokud pravidlo „1 + 2 + 7 = 10" budete dodržovat, zvládnete svoje finance i během nezaměstnanosti.

Finanční gramotnost v České republice

Samostatný předmět Finanční gramotnost se na většině českých škol bohužel nevyučuje. Tato problematika je zahrnutá jen do učebních osnov jiných předmětů (matematika, občanská výchova...). Finanční gramotnost však můžete podporovat i ve svých rodinách. Vytvářejte si finanční rodinné plány, začněte dávat dětem kapesné. Vysvětlete jim, proč je potřebné část z kapesného odkládat. Když z nich vyrostou finančně gramotní lidé, nebudou mít v dospělosti problém rozeznat kreditní a debetní kartu a také si nezamění pojmy úrok a úvěr. 




Kateřina Čumpelová
Profesia CZ

Zjistěte, zda vyděláváte férově

Získejte bezplatné osobní srovnání platu.

Srovnejte si plat