logo

Po managementu jsou nejvyšší platy v IT

Průměrný plat managementu v pražských firmách je 214 % průměrného platu v administrativě. Nejvíce vyrovnané platy mezi jednotlivými kraji jsou ve výrobě.

Přestože se průměrné platy mezi jednotlivými kraji od sebe často výrazně liší, je podle údajů služby Platy.cz pořadí pěti typických kategorií pracovních míst ve všech krajích stejné. Nejvyšší platy bere management firem, poté následuje IT, účetní a finanční úseky, výroba a pořadí uzavírá administrativa. Pouze v Praze a v Karlových Varech se platy ve výrobě a administrativě téměř rovnají. Velmi blízké jsou rovněž platy managementu a IT v Plzeňském kraji či plat v ekonomických útvarech a ve výrobě v kraji Vysočina. V obou případech je rozdíl pouhých 5 %.


Při porovnání svého platu s ostatními je tedy důležité uvést i kraj, kde pracujete," komentuje výsledky Zdeněk Němec, business analytik služby Platy.cz. „Nejnižší průměrný plat je v ČR v Karlovarském kraji, pracovníci v administrativě a ekonomických útvarech však berou nejnižší platy v kraji Olomouckém. Nejvíce se regionální rozdíly projevují v IT: průměrný v Praze činí 167 % platu v Karlovarském kraji. Nejvíce nivelizovaná kategorie je výroba, kde rozdíl činí necelých 31 %."

Platy mezi jednotlivými kategoriemi jsou nejvíce odstupňované v Praze, kde management bere v průměru 214 % platu v administrativě. Nejmenší rozpětí mezi krajními kategoriemi je pak v Královéhradeckém kraji, kde průměrný plat managementu je 186 % platu administrativy.



Zjistěte, zda vyděláváte férově

Získejte bezplatné osobní srovnání platu.

Srovnejte si plat