logo

Pouze v Praze vydělávají lidé nadprůměrně

24.4.2012

Nejvíc si vydělají lidé pracující v hlavním městě. Ve srovnání s lidmi v ostatních krajích vydělají lidé pracující v Praze i o deset tisíc korun víc. Nejvýraznější rozdíl je mezi lidmi pracujícími v kategoriích obchod, ekonomika, finance, účetnictví a cestovní ruch, gastronomie, hoteliérství.

Nadprůměrný plat s odměnami mají lidé v České republice, jen když pracují v hlavním městě. Plat v Praze je podle platového on-line průzkumu Platy.cz, do kterého se denně zapojí 300 lidí, vyšší o 26 procent oproti průměru v České republice. V internetové populaci je průměrný hrubý měsíční plat s odměnami v České republice 25 303 českých korun měsíčně.

Nejméně vydělávají lidé pracující v Karlovarském kraji (20 269 Kč), v kraji Vysočina ( 21 914 Kč) a v Olomouckém kraji (21 924 Kč). Plat lidí v těchto krajích je o 20 % nižší než je celostátní průměr. Za vyšší mzdou se vyplatí odejít do hlavního města, ale vždy je potřeba vzít v úvahu vyšší náklady na bydlení a život v Praze.

Tabulka 1: Průměrný měsíční plat v krajích


* Ve mzdě jsou započteny odměny a provize    Zdroj: Platy.cz

Větší rozdíly jsou mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním

Rozdíl mezi tím, kolik vydělají lidé v Praze, pokud mají ukončené jen základní vzdělání, a tím, kolik vydělají lidé se základním vzděláním v ostatních krajích, je v průměru 17 %.

Lidé s nejnižším vzděláním vydělávají nejméně v každém kraji. Nejhůř vydělávají v Karlovarském kraji (14 373 Kč). Pokud by se za prací přesunuli do Prahy, jejich průměrný měsíční plat s odměnami by vzrostl na 19 554 českých korun. Nyní tedy vydělávají o 26 % méně.

Lidé s vysokoškolským vzděláním II. stupně vydělají v Praze v průměru měsíčně 38 849 českých korun. Nejméně vydělají lidé s vysokoškolským vzděláním v Olomouckém kraji, téměř o deset tisíc korun méně. Průměrná mzda vysokoškolsky vzdělaných lidí v Olomouckém kraji je 29 125 českých korun.

Celkově je průměrný výdělek vysokoškolsky vzdělaných lidí v regionech oproti Praze nižší o 21 %.

Tabulka 2: Rozdíl ve výdělcích podle úrovně vzdělání v jednotlivých krajích


Zdroj: Platy.cz

V průmyslu kraje předběhly Prahu

Regionální rozdíly se projevují i v jednotlivých pracovních oblastech. Výška platu závisí na struktuře společností a pracovních pozic v regionu a tím na dostatku lidí schopných pracovat na dané pozici, ale závisí také na úrovni pracovních pozic, na jakých jsou lidé zaměstnáni.

Rozdíl mezi platy lidí pracujících v automobilovém průmyslu v hlavním městě a jednotlivých regionech je v průměru 8 procent.

„Automobilový průmysl je dobrým příkladem, jak dokáže poptávka po zaměstnancích tlačit na jejich platy. Přestože Praha patří mezi nejlépe platící regiony, v automobilovém průmyslu vydělají lidé lépe než v Praze hned ve třech krajích," řekl Lubomír Valenta ze společnosti Profesia CZ.

Relativně nízké platové rozdíly jsou také v kategoriích bezpečnost a ochrana nebo ve zdravotnictví a sociální péči.

Naopak rozdíl v platech v jednotlivých regionech je výrazný v kategoriích obchod, ekonomika, finance, účetnictví a cestovní ruch, gastronomie, hoteliérství, kde dosahuje třiceti nebo více než dvaceti procent.

Tabulka 3: Rozdíl ve výdělcích podle kategorií v jednotlivých krajích


Zdroj: Platy.cz




Zjistěte, zda vyděláváte férově

Získejte bezplatné osobní srovnání platu.

Srovnejte si plat